Se vede deja în magazine: prețurile la alimentele de bază au scăzut brusc, lista produselor pe care le iei cu 50% mai ieftin

de: Alexandru Puiu
02 08. 2023

De la 1 august au intrat în vigoare prevederile OUG care au ca scop diminuarea prețului final la raft, pentru consumatori, în cazul a 14 categorii de alimente de bază. Vorbim despre acel act normativ care reglementează plafonarea adaosului comercial.

Ei bine, schimbarea legislativă chiar se vede în magazine, prețurile unor produse alimentare esențiale pentru masa de zi cu s-au diminuat chiar și cu 50%.

E oficial, în toată țara. Mâncarea s-a ieftinit peste noapte

Informația vine de la o sursă oficială, respectiv ministrul Agriculturii, Florin Barbu, care tocmai a postat un mesaj pe Facebook în cadrul căruia laudă efectele OUG asupra prețurilor din magazine și consideră că noile valori sunt de folos românilor care ar trebui să se resimtă o presiune financiară mult mai mică atunci când merg să-și facă cumpărăturile de zi cu zi.

„Au scăzut preţurile la alimente chiar şi cu 30-50%! Această măsură a PSD reduce inflaţia şi este un ajutor pentru românii cu venituri mici şi medii! Este 1 august şi preţurile la 14 alimente care fac parte din coşul de cumpărături de bază, au scăzut chiar până la 50%, aşa cum ne-am asumat! Măsura PSD se dovedeşte viabilă din punct de vedere economic, iar criticii care acuzau intervenţia statului în economie şi, timp de o lună, au desfiinţat-o fără nicio o bază, văd astăzi că au greşit!”, a transmis oficialul.

Este vorba, de exemplu, de punga de mălai la 1 kg, pâinea albă 300 – 500 grame, fără specialităţi sau laptele de vacă 1,5% grăsime, 1 litru.

Acesta își continuă expunerea aducând în discuție și câteva cifre oficiale ale Institutului Național de Statistică.

„Conform INS, inflaţia pe luna iunie a fost de 10,3%, deci scăderea preţurilor la alimentele de bază înseamnă o creştere reală a puterii de cumpărare a românilor! Această măsură utilă va contribui şi la reducerea inflaţiei a cărei creştere a fost influenţată de preţurile la energie şi alimente! Le mulţumesc tuturor pentru susţinere, le mulţumesc reprezentanţilor lanţurilor de supermarket-uri şi procesatorilor alături de care am lucrat la acest proiect, care astăzi a devenit o promisiune onorată a PSD şi un sprijin real pentru români!”, a continuat guvernantul.